Pe data de 23 aprilie 2015, Mihai Șucan a murit datorită unui cancer în metastază determinat de RDEB.
Informații generale
- Nume:
- Mihai Șucan
- Email:
- Vă rog să folosiți formularul de contact.
- Adresă:
- Arad, România
Domenii de interes
Dezvoltare aplicații web, standarde web, accesibilitate și interfețe cu utilizatorul.
Studii
- 09/2011 - 06/2013: Student la masterat în informatică la Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.
- 09/2008 - 06/2011: Licențiat în informatică la Facultatea de Științe Exacte din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, șef de promoție.
- 09/2004 - 06/2008: Liceul absolvit la Grupul Școlar de Transporturi Auto "Henri Coandă", Arad.
Experiență
- 07/2010 - 2015: Consultant software la Mozilla Corporation
- Lucrez în cadrul echipei Developer Tools (unelte pentru programatori) pe uneltele incluse implicit în Firefox - Consola Web, Scratchpad și altele. Această muncă implică programare JavaScript, XUL, XHTML, CSS și cunoașterea API-urilor din Gecko. Ocazional mai programez și în C++.
- 08/2006 - 2014: Beta-tester extern la Opera Software
- Munca se face pe bază de voluntariat. Comunic cu echipa de asigurare a calității a produselor companiei și cu unii programatori. Testez periodic versiuni interne ale navigatorului Web, pe Windows și pe Linux. Rapoartele mele variază de la probleme cu interfața, afișarea paginilor Web, până la detalieri tehnice a erorilor de implementare a unor standarde Web, precum VoiceXML și CSS. Pe lângă testarea navigatorului Web, mai testez și clientul de email integrat.
- 06/2009 - 08/2009: Google Summer of Code 2009 pentru Moodle
- Pe durata verii anului 2009 am dezvoltat o aplicație web de desenat, numită PaintWeb, cu scopul de a fi integrată în mediul virtual de instruire Moodle. Scopul proiectului a fost atins cu succes, iar acum PaintWeb poate fi folosit în Moodle și în TinyMCE. Pentru mai multe detalii, citiți specificația proiectului.
- 04/2008 - 05/2010: PaintWeb
- Aceasta este o aplicație web de desenat la care am lucrat împreună cu fratele meu geamăn. Proiectul este open-source, sub licență GPL v3. Aplicația folosește numai tehnologii client-side, precum JavaScript și HTML 5 Canvas.
- 11/2006 - 03/2010: Tutoriale pentru Opera Software
- Am scris articole despre cele mai noi tehnologii Web pentru Opera Software. Articolele sunt publicate pe site-ul Opera Developer. Lista de articole scrise este disponibilă pe o altă pagină din acest site.
Site-uri web
- 11/2009 - 07/2010: Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad
- Am dezvoltat web site-ul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, fiind proiectul de licență. Acest site folosește un sistem propriu de gestionare conținut ce permite adăugarea de bloguri, galerii foto, un formular de contact flexibil, un gestionar de fișiere pe server și alte funcționalități. Noul site al universității a fost recunoscut ca o îmbunătățire importantă de către Societatea Academică Română.
- 03/2009: International Conference on Computers, Communications and Control 2010
- Am dezvoltat web site-ul ICCCC 2010 pentru Universitatea Agora. Această universitate organizează o conferință la fiecare doi ani pe teme de caculatoare, comunicații și control, unde cercetătorii prezintă și discută ultimele inovații din domeniu.
- 08/2008: Colegiul Tehnic de Comunicații "Nicolae Vasilescu Karpen" din Bacău
- Acest proiect a necesitat dezvoltarea unui web site nou pentru Colegiul Tehnic de Comunicații din Bacău. Noul site permite utilizatorilor să navigheze conținutul mult mai ușor, fiind bogat în pagini relevante și periodic actualizate. Pe partea tehnică, noul site se încarcă mult mai rapid, chiar dacă are o interfată mai profesională, mai atractivă. Pentru motorul site-ului am folosit CMS-ul meu, ceea ce permite clientului să actualizeze site-ul oricând este necesar.
- 11/2006 - 02/2007: Programare Web pentru SC GAUSS SOFT MP
- Am dezvoltat un sistem de gestionare a conținutului (un CMS) pentru două site-uri: chisineucris.ro și primariasebis.ro. Ambele site-uri folosesc PHP, mySQL, HTML, și CSS. CMS-ul oferă multiple funcționalități: modificarea completă a structurii site-urilor și a conținutului, newsletter, gestionar de fișiere, galerie de imagini, căutare în site, și editor de HTML.
- 04/2006: MathWeb Search - Programare Web
- Am realizat interfața Web a motorului de căutare semantic. Am implementat un client PHP pentru serverul de căutare, ce afișează rezultatele. Technologii folosite: Perl, PHP, XHTML și CSS pentru interfață.
- 11/2004 - 03/2005: Programare Web pentru SC Varbittour SRL
- Varbittour.ro folosește PHP, mySQL și Flash. La lansare, interfața HTML+CSS validă conform standardelor Web. Site-ul are un CMS ce permite clientului să modifice structura și conținutul site-ului în orice fel este necesar. Printre facilitățile site-ului se pot aminti conturi pentru utilizatori, căutare în site și newsletter.
- 01/2003 – 05/2003 Programare și design Web pentru Seer Systems Inc.
- Am realizat site-ul SeerMusic.com, site ce avea propriul forum, conturi pentru utilizatori cu profile, galerie online de melodii create de artiști, sondaje, știri, jukebox, și căutare în site. Tehnologiile folosite au fost: HTML, PHP, mySQL, și Flash.
- 02/2002 – 07/2003: Programare și design Web pentru SC Security Prod SRL
- Am realizat câteva site-uri Web, inclusiv dispecerat.ro. Acestea au folosit: mySQL, PHP, HTML, JavaScript și Flash.
Aptitudini
Programare și calculatoare
- Multă experiență cu: ECMAScript / JavaScript, (X)HTML 5, CSS, XUL, DOM, PHP, mySQL, XML, RSS, Atom, XHTML+Voice, SISR, SRGS, și VoiceXML.
- Experiență cu: C/C++ și STL, Java, C# în Mono, Perl, SVG, JSGF, SSML, XML Events, Flash + ActionScript, OpenSearch, Bash and Perl.
- Experiență cu programe VCS: Mercurial, Git, SVN and CVS.
- Sisteme de operare: Linux and Windows.
- Experiență cu software educațional: Mathematica, The Geometer’s Sketchpad.
Limbi
- Română: nativ;
- Engleză: fluent în scris și în vorbire;
- Franceză: nivel mediu.
Articole și prezentări
- Februarie, 2010: SVG sau Canvas? Cum să alegem dintre cele două
- În acest articol arat diferențele dintre SVG și Canvas și prezint câteva exemple care să ajute programatorii web să decidă care este cea mai potrivită tehnologie pentru aplicația web ce doresc să o dezvolte. Am scris acest articol pentru Opera Software.
- August, 2009: Concluzii după GSOC 2009
- Acestea sunt diapozitivele folosite în timpul unei prezentări susținute de mine la seminarul "Linux și mediile virtuale de instruire" din 2009, eveniment organizat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”. Acolo am prezentat proiectul meu de la GSOC, aplicația web de desenat făcută pentru Moodle.
- Iulie, 2009: Accesibilitatea din tastatură a aplicațiilor web
- Una dintre cele mai importante funcționalități ce trebuie implementate într-un web site sunt comenzile din tastatură, pentru a asigura un control bun din tastatură a site-ului. Implementarea poate să ajungă să fie complicată în funcție de complexitatea aplicației web. În această serie de trei articole, eu ofer o soluție completă pentru accesibilitatea din tastatură a aplicațiilor web complexe, folosindu-mă ca punct de pornire de aplicația de desenare PaintWeb. Am scris acest articol pentru Opera Software.
- Februarie, 2009: Cum să dezvolți o aplicație web de desenat cu HTML 5 Canvas
- Acesta este un exemplu practic de folosire a noului element Canvas din HTML 5. În acest articol prezint cum poate să înceapă un programator web să dezvolte propria aplicație web de desenat folosindu-se de Canvas. Articolul pornește de la configurarea evenimentelor de bază și se încheie cu implementarea a trei unelte simple de desenare. Codul este bazat pe aplicația web open source de desenare PaintWeb. Am scris acest articol pentru Opera Software.
- Ianuarie, 2009: Introducere în HTML 5 Canvas
- Un articol pentru programatori web care oferă o introducere ușoară în noua tehnologie Canvas din HTML 5. Am scris acest articol pentru Opera Software.
- Septembrie, 2008: Prezentare PaintWeb
- O prezentare tehnică despre proiectul meu open source PaintWeb. Am susținut această prezentare la seminarul "Linux și mediile virtuale de instruire" din 2008, organizat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”.
- Mai, 2008: Cum să faci un joc SVG controlabil prin comenzi vocale
- Acest articol explică modalitatea de adăugare a interactivității vocale într-un joc online ce folosește SVG. Am scris acest articol pentru Opera Software.
- Noiembrie, 2006: Cum să adaugi interactivitate vocală la un site web
- Acest articol explică un model de adăugare a interactivității vocale la orice site web. Am scris acest articol pentru Opera Software.
Premii
- 7 februarie, 2008: Am fost pe locul trei la un concurs național de informatică și istorie.
- 22 septembrie, 2007: Eu și fratele meu am fost pe primul loc la concursul național ProInfo cu site-ul ROBO Design v5.0 (site-ul nostru).
- 27 mai, 2007: Eu și fratele meu am fost pe locul trei la Concursul de Informatică Aplicată, etapa națională, cu site-ul ROBO Design v5 (site-ul nostru).
- 17 mai, 2007: Eu și fratele meu am fost pe primul loc la un concurs studențesc în cadrul Universității Aurel Vlaicu. Am prezentat site-ul nostru (ROBO Design v5.0).
- 29 septembrie, 2006: Am fost pe locul trei cu un demo de CSS 3 Speech la un concurs de CSS 3 organizat de css3.info.
- 21 mai, 2006: Eu și fratele meu am fost pe primul loc la Concursul de Informatică Aplicată, etapa națională, cu site-ul PRO-Net.
- Mai, 2005: Eu și fratele meu am fost pe locul patru la Concursul de Informatică Aplicată, etapa națională, cu site-ul nostru (ROBO Design v4).
Contribuții
- Mai multe recenzii, comentarii și sugestii trimise pe liste de discuții prin email, la specificații Web: XBL 2, HTML 5, Web Forms 2. Multe din sugestiile mele au avut ca efect ajustarea specificațiilor în cauză.
- Traduceri din engleză în română la câteva proiecte: IEs4Linux, NSIS și PS Tray Factory.
- Câteva contribuții pe Wikipedia, inclusiv un articol complet despre navigatorul Web Opera în limba română.