Skip navigation.

Blog

Skip the blog side panel.

Despre interactivitatea vocală pe web

Another article in Romanian, introducing voice interactivity on the web for new users (not developers!).

Interactivitatea vocală este o suită de standarde web ce permit dezvoltatorilor web să adauge comenzi vocale în siteuri. În funcţie de capabilităţile siteului, utilizatorul poate să facă absolut tot ce poate cu mouse-ul şi cu tastatura.

Important de ştiut despre interactivitatea vocală este că un dezvoltator web nu implementează el algoritmii de recunoaştere vocală şi nici de sintetizare vocală, ei doar programează regulile de recunoaştere vocală şi oferă textul pentru sintetizare. Adică ... ei asociază, de exemplu, pronunţarea cuvântului "Help" cu o pagină. Bineînţeles că regulile de recunoaştere vocală pot să fie mult mai avansate, ajungând chiar la recunoaşterea frazelor pronunţate. Dezvoltatorul web depinde de implementarea navigatorului web (capabilităţile de recunoaştere şi calitatea sintetizării). Deşi pare "neplăcut" este defapt un avantaj pentru dezvoltatori şi utilizatori. Asta deoarece utilizatorul nu va auzi pe fiecare site o altă voce şi recunoaşterea vovală va fi întotdeauna la fel de bună. Pentru dezvoltatori este avantajos din punct de vedere practic: cum ar fi să-şi programeze ei afişarea paginilor web la ora actuală? În primul rând nu se oferă tehnologiile necesare (adică destul de avansate) pentru a putea face implementări la standarde web în site-uri.

Pentru a începe să foloseşti interactivitatea vocală pe site-uri este necesar să foloseşti un navigator web ce implementează aceste tehnologii foarte noi, să ai un microfon bun, placă de sunet şi boxe. Singurul navigator cu aşa ceva disponibil pentru toţi, la ora actuală, este Opera 9 pentru Windows. Acesta se descarcă de pe www.opera.com. Se instalează în mod normal. După pornire trebuie activată capabilitatea de interactivitate vocală: mergi la Tools > Preferences > Advanced > Voice. Acolo trebuie bifată opţiunea "Enable voice-controlled browsing". Acum Opera va descărca fişierele necesare.

După cum se observă totul este în limba engleză pentru că Opera Software are momentan implementarea realizată în parteneriat cu IBM şi ceea ce le-a fost oferit este doar pentru limba engleză, pe Windows.

După descărcare se pot introduce comenzi vocale: trebuie doar tastat Scroll Lock (în funcţie de setările de la Voice Preferences). Pentru a controla navigatorul Opera comenzile încep cu "Opera". De exemplu, "Opera quit", "Opera previous page", "Opera go to home page" şi altele. Pentru mai multe comenzi, uită-te la comenzile vocale disponibile în documentaţie (tastează F1).

Pentru a cere navigatorului Opera să-ţi sintetizeze vocal textul de pe pagină trebuie doar să-l selectezi şi să tastezi V sau să dai click dreapta de unde alegi "Speak selection".

Site-uri cu interactivitate vocală sunt foarte puţine. Dacă doreşti să testezi un site cu aşa ceva, intră pe www.robodesign.ro/pronet. Acolo trebuie să treci site-ul la limba engleză (click pe legătura "English" care se găseşte sub bara de navigare a site-ului, în dreapta). Comenzile vocale disponibile pe prima pagină sunt:

  • visit nume-pagină (de exemplu "visit offers", "visit support", "visit contact"
  • speak navigation
  • speak content
  • help
  • change language (pe prima pagină)
  • news 1, news 2 ... până la 10 (pe prima pagină)

Pentru a testa şi alte comenzi vocale, poţi folosi modulul de administrare al site-ului: www.robodesign.ro/pronet/admin. Acolo poţi adăuga pagini noi ale căror titlu trebuie să-l spui atunci când doreşti să intrii pe pagină folosind o comandă vocală. Astfel poţi observa cum funcţionează (mai ales dacă te vei uita prin surse).

Utilitatea acestor tehnologii web este evidentă în cazul utilizatorilor cu handicap.

Interesant este de urmărit evoluţia acestor tehnologii web pe viitor.